27.02.2025

MÜFTÜLÜĞÜMÜZ TARİHÇESİ

MÜFTÜLÜĞÜMÜZ TARİHÇESİ

Anayasa'nın 136. maddesi gereğince genel idare içinde yer alan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın taşra kuruluşu olarak 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Kuruluş Kanunu gereğince hizmet vermektedir.

İlçemiz genelinde 127 cami, 93 İmam-Hatip, 6 Müezzin-Kayyım, 4 Kur'an Kursu Öğreticisi, 9 Müftülük Personeli olmak üzere 112 personel ile hizmetlerimiz yürütülmektedir.

Tarihçe

1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Cenevizlilerden alınan Yenice, Selçuklu döneminden itibaren, bölgenin önemli bir yerleşim ve geçim yeridir. Osmanlı döneminde 15. Yüzyılda Bolu’ya bağlı bir nahiye idi. Cumhuriyet’ten sonra Devrek’e bağlı nahiye iken, 1953 Yılında Karabük’ün Zonguldak vilayetine bağlı ilçe oluşuyla Yenice Karabük’e bağlanmış, 1987 yılında da Zonguldak İline bağlı ilçe olmuştur. Karabük’ün 1995 yılında vilayet olması neticesinde Yenice bu tarihten itibaren Karabük’ün ilçeleri arasında yerini almıştır.

Coğrafi Yapı

Karabük’ün en batıdaki ilçesi konumunda olan Yenice, İl Merkezine 33 km mesafededir. Toplam 1150 km2’lik bir alana sahip olan Yenice yüzölçümünün % 85’i verimli ormanlarla kaplıdır. Arazi yapısı Batı Karadeniz Bölgesi’nin karakteristik özelliklerini taşır. Düz ve ova niteliğinde arazi yok denecek kadar azdır. Deniz seviyesinden 130 metre yüksekliğe konumlanan ilçenin doğal yapısı, özgün bitki örtüsü ve yaban hayat açısından önemli bir çeşitlilik içeriyor. İlçeye hayat veren Yenice Irmağı, yerleşim merkezinin içinden geçerek, ilçe topraklarını iki parçaya böler. Araç ve Soğanlı Çaylarının birleşmesiyle oluşan Yenice Irmağı, Zonguldak İli sınırları içinde Filyos Irmağı adıyla Karadeniz’e dökülür.

İklim

Batı Karadeniz iklim mıntıkası içinde bulunan Yenice iklimi, yazları serin, kışları soğuk ve yağışlıdır. Nemli, yağışlı ve sisli bir iklime sahip olan yörede, yıllık ortalama sıcaklık 13,6 C, yıllık ortalama yağış miktarı 693,3 mm’dir. Yenice Irmağı vadisinde dar bir alanda mikro klima özelliği göstermektedir.